Teologicko-etické aspekty rozhodování v péči o nevyléčitelně nemocné a umírající

Anotace: 

Etické rozhodování a mravní jednání ve spojitosti s koncem lidského života (end-of-life decision) se odehrává v kontextu sekulárního právního státu a plurality různých představ, přístupů, odůvodňování ohledně obsahu dobrého a spravedlivého života a umírání. Otázky spojené s rozhodováním na konci života i otázkou svědomí. Opakovaně se objevují diskuse a návrhy zákonů ohledně „eutanazie“ a asistovaného sebeusmrcení, čímž se často debaty a průzkumy redukují na „hlasování“ pro, nebo proti „eutanazii“, aniž by ale bylo zřejmé, co se eutanazií myslí.

Výstupy různých diskusí, návrhů a studií dokládají, jak mohou nejasnosti v pojmech a jejich nerozlišování ztěžovat řešení medicínsko-eticko-právního problému. Bude proto kriticky pojednáno rozlišování pojmů a jejich vymezení. Naváže prohloubená a rozvinutá sonda do někdy používaného a zažitého rozdělování „eutanazie“ („(Přímá) Aktivní“ a „pasivní“, „přímá“ a „nepřímá (aktivní)“, „dobrovolná a nedobrovolná“, „pomalá“ eutanazie, dobrovolná smrt ve stáří?) Budou představeny příklady dle rozhodnutí soudů.

Budou promyšlena relevantní etická a lidskoprávní měřítka. K jednotlivým pojmů a situacím budou nabídnuta stanoviska círví a náboženských společností. Paliativní péče bude představena jako naplnění práva na lidsky důstojné doprovázení nevyléčitelně nemocných, umírajících, jejich blízkých a pozůstalých.

Kurz proběhne online v aplikaci zoom.

Cílové kompetence: 

Účastníci se budou:

- orientovat v základních uváděných pojmech, rozlišovat je a budou umět vysvětlit jejich obsahy, možnosti, hranice i slabé stránky;

- orientovat v základních eticko-lidskoprávních otázkách souvisejících s touto problematikou;

- seznámí se s hlavními, relevantními soudními rozhodnutími v této oblasti;

- umět objasnit, v čem spočívá pro někoho lidsky důstojné utváření posledního úseku lidského života;

- umět vysvětlit, co je paliativní péče a její základní těžiště;

- nebudou již redukovat tuto problematiku na hlasování „pro eutanazii, nebo proti ní“;

- získají zkušenost hlubší sondy do jedné z oblastí (teologické) biomedicínské etiky;

- setkají se se stanovisky profesního étosu a lidskoprávních dokumentů;

- získají další poznatky, dovednosti a kompetence pro naplnění profese sociální práce v paliativní péči a v kontextu tématu kurzu.

Typ kurzu: 

  • kurz dalšího vzdělávání

Komu je kurz určen: 

  • sociální pracovník, pracovník v sociálních službách

Lektor: 

Rozsah: 

8 hodin

Obsah kurzu: 

Bude doplněno. Děkujeme za pochopení. CDV Jabok

Maximální počet účastníků: 

  • 15
Aktualizováno 22. 4. 2021 10:55